Те се диагностицират най -често при хора на възраст от 55 до 64 години

Особено притеснително за мъжете в САЩ е увеличаването на броя на случаите на орофарингеален рак, свързан с HPV инфекция през последните години. Ракът на орофаринкса е рак, който се развива на гърба и отстрани на гърлото, сливиците и основата на езика.

Въпреки че не е известно защо честотата на този вид рак се увеличава, се смята, че това е резултат от повече хора, участващи в сексуална активност с повече партньори, отколкото през последните години, в съчетание с увеличаване на оралните сексуални практики. Следователно, повече хора имат орални HPV инфекции, което ги излага на риск. (1)

Употребата на тежък тютюн и алкохол също повишава риска от рак на орофаринкса, но те не изглежда да са причина за възходящата тенденция в случаите.

В момента в Съединените щати приблизително 11 милиона мъже имат орална HPV инфекция, според проучване, публикувано през ноември 2017 г. в Annals of Internal Medicine. За разлика от това, 3,2 милиона американски жени имат орална HPV инфекция. (2)

Не всички орални HPV инфекции водят до рак, но Американското раково общество изчислява, че около 51 540 души ще получат рак на устната кухина или орофаринкса през 2018 г. и около 10 000 ще умрат от него. (3)

Раковите заболявания на устната кухина и орофаринкса са два пъти по -чести при мъжете, отколкото при жените. Те се диагностицират най -често при хора на възраст от 55 до 64 години. (4)

Въпреки това, рискът от развитие на рак на орофаринкса през целия живот, дори сред мъжете, чиято устна кухина е заразена с причиняващ рак щам на HPV, се счита за нисък. (5)

Признаци и симптоми на орофарингеален рак, свързан с HPV при мъжете

При изследователски проучвания оралните https://harmoniqhealth.com/bg/ HPV инфекции се откриват, като участниците в изследването изплакнат и гаргарят с разтвор, който след това се изследва за наличие на HPV.

Но тъй като такива тестове не се правят рутинно от лекари или зъболекари, орофарингеалният рак, причинен от HPV, обикновено се открива, когато причинява симптоми.

Признаците и симптомите на орофарингеален рак включват:

Постоянна болка в гърлото, дрезгавост или кашлица Постоянна болка в ушите Болка по време на дъвчене или преглъщане Отслабване Бучка в шията Трудност при пълно отваряне на устата Промяна в гласа

Според Американското дружество за борба с рака, редовните стоматологични прегледи, които включват преглед на цялата уста, са един от начините за ранно откриване на ракови заболявания на устната кухина и орофаринкса (и предракови заболявания).

СВЪРЗАНИ: 5 неща, които трябва да знаете за рака на гърлото, свързан с HPV

Генитална HPV инфекция при мъже

Американските мъже имат дори по -високи нива на генитална HPV инфекция, отколкото при орален HPV.

Според доклад от април 2017 г. на Националния център по здравна статистика, през 2013 и 2014 г. разпространението на генитална HPV инфекция сред възрастните в САЩ на възраст от 18 до 59 години е 42,5 %. Сред мъжете разпространението е 45,2 %, а сред жените 39,9 %. (6)

Повече от 40 вида HPV се предават чрез директен сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс.

Мъжете, които правят секс с мъже и тези с отслабена имунна система, включително от ХИВ, са най -склонни да се заразят с HPV.

Гениталната HPV инфекция при мъжете е отговорна за 63 % от раковите заболявания на пениса и 91 % за аналния рак, според проучване, публикувано през юни 2017 г. в JAMA Oncology. (7)

Гениталната HPV инфекция също може да причини генитални брадавици, като HPV типове 6 и 11 са отговорни за 90 % от гениталните брадавици. Същите тези видове HPV могат също да причинят състояние, наречено повтаряща се респираторна папиломатоза, рядко, но животозастрашаващо заболяване, при което се образуват брадавици в дихателните пътища, потенциално блокиращи дихателните пътища. (8)

СВЪРЗАНИ: 8 неща, които може да не знаете за HPV

Признаци и симптоми на рак на пениса и анален рак

Ракът на пениса първоначално причинява тъканни промени в пениса – включително промени в цвета и удебеляване на кожата – но по -късно може да причини израстъци или рани на пениса.

Признаците на анален рак включват анално кървене, болка, сърбеж или отделяне; подути лимфни възли в аналната или гениталната област; и промени в чревните навици и изпражненията.

Ако забележите някой от тези признаци или симптоми, посетете Вашия лекар.

Ракът на аналния, пениса и орофаринкса, причинен от HPV, се лекува със стандартни ракови терапии, включително химиотерапия, лъчева терапия и хирургия.

Признаци и симптоми на генитални брадавици при мъжете

При мъжете гениталните брадавици – които могат да се появят седмици до месеци след заразяването с HPV – растат вътре или около ануса, на горната част на бедрата и в областта на слабините, и на скротума и пениса, включително под препуциума и вътре в отвора на уретрата . (Уретрата е тръбата, през която урината излиза от тялото.)

Гениталните брадавици могат да бъдат:

Ясно видими или твърде малки, за да се видят Плоски или повдигнати.

Ако брадавици растат в отвора на уретрата, те могат да причинят необичаен поток на урина, както и кървене от уретрата.

Гениталните брадавици могат да бъдат лекувани с различни локални или самостоятелно приложени лекарства. Може да се наложи хирургично лечение за трудно лечими брадавици.

Предотвратяване на разпространението на HPV при мъжете

Най-ефективният начин за предотвратяване на генитални брадавици и рак, свързан с HPV при мъжете, е с ваксината срещу HPV.

Gardasil 9, ваксината срещу HPV, която понастоящем се предлага в САЩ, предпазва от HPV типове 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58, всички от които могат да причинят рак, както и типове 6 и 11, които причиняват генитални заболявания брадавици.

Той е почти 100 % ефективен за предотвратяване на инфекция с тези видове HPV.

CDC препоръчва всички момчета (и момичета) да получат ваксина срещу HPV на 11 или 12 години. Ваксината е одобрена и за:

Момчета на 9 години, ако имат анамнеза за сексуално насилие Момчета и мъже до 45 години, ако вече не са ваксинирани Мъже, които правят секс с мъже, и мъже с отслабена имунна система, до 26 години

За мъже от всички възрасти ограничаването на броя на сексуалните партньори може да намали експозицията на HPV, а използването на презервативи или язовири за зъби по време на секс е частично предпазващо от HPV инфекция.

Допълнителен доклад от Ингрид Щраух.

Абонирайте се за нашия бюлетин за сексуално здраве!

Редакционни източници и проверка на фактите

Препратки

Често задавани въпроси за човешки HPV и рак на гърлото/устната кухина. Институт за глава и шия, болница Mount Sinai. Sonawane K, Suk R, et al. Перорална инфекция с човешки папиломен вирус: Разлики в разпространението между половете и съответствие с гениталната инфекция с човешки папиломен вирус, NHANES 2011 до 2014 г. Анали на вътрешната медицина. 21 ноември 2017 г. Ключова статистика за рака на устната кухина и орофарингеалния рак. Американско общество за борба с рака. 4 януари 2018 г. Ракови статистически факти: Рак на устната кухина и фаринкса. Национален институт по рака. D’Souza G, McNeel TS, Fakhry C. Разбиране на личния риск от орофарингеален рак: рискови групи за онкогенна орална HPV инфекция и орофарингеален рак. Анали на онкологията. Декември 2017. McQuillan G, Kruszon-Moran D, Markowitz LE, et al. Разпространение на HPV при възрастни 18–69 г.: САЩ, 2011–2014. Кратка информация за NCHS. Април 2017. Han JJ, Beltran TH, Song JW, et al. Разпространение на генитална инфекция с човешки папиломен вирус и процент на ваксинация срещу човешки папиломен вирус сред възрастни мъже в САЩ: Национално проучване за здраве и хранене (NHANES) 2013–2014. JAMA Онкология. Юни 2017. Рецидивираща респираторна папиломатоза. Национална организация за редки разстройства.

Източници

HPV и мъже – Информационен бюлетин. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. HPV и рак. Американско общество за борба с рака. Ваксини срещу човешки папиломен вирус (HPV). Национален институт по рака. Покажи по -малко

Най -новото в HPV

HPV: Вирусна връзка към рака

Ракът на шийката на матката, вагината, ануса и устната кухина е свързан с човешкия папиломен вирус или HPV.

От Tammy Worth 6 март 2019 г.

8 основни факта за ваксината срещу HPV

Ето какво трябва да знаете, ако обмисляте децата си да бъдат ваксинирани срещу HPV.

От Реджина Бойл Уилър, 6 март 2019 г.

7 често срещани мита за HPV

Това е най -честата полово предавана инфекция в Америка. Но колко наистина знаете за това?

От Nancie George, 28 февруари 2019 г.

Брадавици на HPV: Неразбраната ППБ

До 21 февруари 2019 г.

HPV инфекцията води до повишена честота на рак на гласните струни при млади хора

Ракът на гласните струни, свързан с HPV, може да бъде по-агресивен от другите форми на заболяването.

От Шари Роан, 13 февруари 2019 г.

8 начина за предотвратяване или откриване на HPV рано

Някои щамове на HPV могат да причинят рак, а други могат да причинят генитални брадавици. Можете да намалите риска и от двете, като следвате тези стъпки.

От Beth W. Orenstein 17 декември 2018 г.

Трябва ли ваксината срещу HPV да е задължителна?

Републиканският кандидат за президент Рик Пери е в центъра на национален дебат за противоречивата ваксина срещу HPV. Ти на коя страна си?

От Алисън Такеда, 13 септември 2011 г.

Разбиране на HPV и как може да се лекува

От д -р Martee L Hensley 5 ноември 2007 г.

FDA одобрява Cabenuva, първата дългодействаща инжекция за ХИВ

Едномесечните снимки предлагат алтернатива на ежедневните хапчета за управление на вируса на човешкия имунодефицит тип 1.

От Дон Рауф, 3 февруари 2021 г.

Дългодействащи инжекционни 9 пъти по-ефективни от ежедневните хапчета за предотвратяване на ХИВ при жените

Новият изстрел може да промени играта в превенцията на ХИВ при жените по целия свят.

От Беки Ъпъм, 18 ноември 2020 г. “

Ако имате генитални рани или други симптоми на херпес, посетете лекар за диагноза. Стив Коул/

Симптомите на гениталния херпес могат да варират от болезнени рани и затруднено уриниране до никакви симптоми.

Най -честият симптом е появата на мехури, които се счупват и се превръщат в болезнени, сърбящи рани. Такива рани могат да възникнат там, където можете да ги видите в следните области:

Вътрешни бедра и седалище Външни области на женските полови органи Пенис и скротум Анус

Херпесните рани също могат да избухнат в тялото ви, където не можете да ги видите. Жените могат да имат рани във влагалището и по шийката на матката. И двата пола могат да имат рани в ректума, частта от дебелото черво, най -близо до ануса.

Може да забележите, че херпесните рани преминават през предсказуеми етапи:

Малки червени подутини или малки бели мехури могат да се появят първо, в рамките на няколко дни или няколко седмици след първата инфекция, или при по -късно огнище. Язви могат да се образуват, когато мехурчетата се разкъсат и изтичат или кървят. Струпките се образуват, когато язвите се покрият и започнат да зарастват.

Всеки изпитва генитален херпес по различен начин. Освен рани, симптомите на генитален херпес могат да включват и такива дискомфортни или болезнени усещания:

Парене при уриниране или ако някоя от урината ви докосне рани Имате проблеми с уринирането, тъй като раните и подуването блокират уретрата, тръбата, през която урината преминава. Този проблем може да стане краен. Болка, сърбеж или нежност в гениталиите

Гениталният херпес може да бъде причинен или от херпес симплекс тип 1 (HSV-1), или от херпес симплекс тип 2 (HSV-2). Ако вашият случай на генитален херпес е причинен от HSV-2, може да имате грипоподобни симптоми, включително втрисане и треска. Може също да развиете подути жлези в гърлото или таза и да се почувствате болки и умора.

Какви са огнищата на генитален херпес?

Много хора, които са били заразени с HSV-1 или HSV-2, не го знаят, защото никога не са забелязали никакви признаци или симптоми.

Хората често бъркат огнището на херпес с друг проблем. Може да мислите, че имате грип, друга ППБ или че имате пъпки или врастнали косми, когато всъщност имате симптоми на генитален херпес.

Първично огнище на херпес

Повече за симптомите на херпес

Как да разбера дали имам херпес или нещо друго?

Научете повече

Ако все пак развиете симптоми, първото ви огнище най -вероятно ще започне 2 до 20 дни след заразяването. При някои хора обаче първото огнище настъпва години след първата инфекция. По принцип първите огнища продължават две до четири седмици. Тогава раните и симптомите изчезват, но вирусът остава в тялото ви в латентно или тихо състояние през по -голямата част от времето. Този продължителен вирус може да причини по -късни огнища, но обикновено първият е най -лошият.

По време на първично огнище на генитален херпес може да получите симптоми, които имитират грип, като:

Треска Болезнени мускули Главоболие Подути лимфни възли в слабините Слабост, общо чувство на дистрес

По -късни огнища

Повтарящите се огнища са особено чести през първата година от инфекция с херпес. Ако имате повтарящо се огнище, то може да започне с някои предупредителни симптоми на ниско ниво по време на период, наречен продром. Няколко часа или няколко дни преди повторно огнище може да почувствате сърбеж, изтръпване или парене в гениталиите. Тези усещания обикновено възникват там, където инфекцията е навлязла за първи път в тялото ви. Краката, задните части и долната част на гърба може да болят.

„Повечето хора наистина имат продром с повтарящо се огнище, с изтръпване и парене в кожата. Тогава те обикновено избиват рани на едно и също място отново и отново, когато всъщност станат симптоматични “, казва д-р И. Кори Бейл, акушер-гинеколог и доцент в Медицинския колеж на Университета в Централна Флорида в Орландо.

За повечето хора рецидивите са малко по -малко болезнени и по -кратки от първоначалното огнище. Честотата на всякакви по -късни огнища или рецидиви варира от човек на човек. Огнищата може да не възникнат изобщо или да възникнат няколко пъти годишно или по -рядко. Раните, които се появяват при рецидиви, обикновено заздравяват по -бързо от раните, свързани с първи епизод на заболяване.

В много случаи огнищата стават все по -широко разпределени с годините.

Стойността на диагнозата

Ако развиете някой от изброените по -горе симптоми, трябва да посетите лекар за оценка. Вашият лекар може да е в състояние да диагностицира херпес, само като погледне вашите мехури или рани, а има и лабораторни тестове за диагностициране на херпес.

Знанието, че имате генитален херпес ви позволява да предприемете стъпки за намаляване на огнищата и за защита на вашия сексуален партньор или партньори.

Според CDC, перспективите за даден индивид и видът на насоките, от които се нуждае, зависи от това кой вирус причинява генитален херпес, HSV-1 или HSV-2. Повтарящите се огнища са много по-чести при генитален херпес, причинен от HSV-2, в сравнение със случаите, причинени от HSV-1.

CDC препоръчва тестване, за да се установи кой вирус е засегнат.

CDC също така казва, че хората с генитален херпес трябва да бъдат тествани за HIV инфекция. Ако имате херпес, за вас е по -лесно да развиете ХИВ инфекция, тъй като херпесните рани дават на ХИВ отворен път към тялото ви.

Кога гениталният херпес е най -заразен?

По време на активни огнища вирусният ви товар е по -тежък и в тези моменти е най -вероятно да заразите сексуален партньор, казва д -р Бейл. „Без огнище вирусното натоварване обикновено е недостатъчно, за да зарази нормален, здрав партньор. ”

Не забравяйте, че някои хора с HSV инфекции никога изобщо нямат признаци или симптоми на генитален херпес. Въпреки че сте най -заразни по време на огнища, когато раните са видими, можете да бъдете заразни и в моменти, когато нямате видими рани.

Несексуално разпространение на херпес

Херпесните рани ще възникнат на мястото, където инфекцията е влязла в тялото ви. Можете да разпространите херпесната инфекция широко, като докоснете собствените си рани и след това докоснете други петна по тялото си, включително очите. Можете да си дадете генитален херпес, ако докоснете собствената си херпес и след това докоснете гениталиите или ануса.